Speksikästä menoa jo vuodesta 2015

On kevät, EKY:n hallituksen kokous, ja juuri tämän historian kulkua muuttavan kokouksen lopussa käsitellään aloite ainejärjestön oman speksin alullepanosta. Hallitus suhtautuu ehdotukseen varautuneesti - uhraavathan eläinlääketieteellisen opiskelijat usein ajastaan ja voimistaan leijonan osan opiskelun alttarille. Hallituksen loppukaneettina ovat kuitenkin sanat: "Voittehan te lähettää sähköpostin listalle ja katsoa mitä tapahtuu."

Ja niin tapahtui... EKY:n speksi järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 Eläinlääketieteellisen tiedekunnan 20-vuotisjuhlan kunniaksi. EKY:n speksin historian ensimmäinen esitys kulki nimellä Kaamea Karhunen - ja kuinka siitä selvittiin. Vuonna 2016 perinnettä jatkoi näytelmä "Lupa lomailla", huima agenttiseikkailu täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Vuoden 2016 speksin jälkeen EKYn speksi päätti muutta nimensä Eläinlääkiksen speksiksi. Näin ollen nimestä tunnistaa heti opiskelijat, jotka sen takana ovat.   

Vuoden 2017 speksi "Aidat kiinni!" sukelsi politiikan ja ennakkoluulojen kirjavaan maailmaan. Speksissä tutustuttiin ilmastonmuutosta Suomeen pakeneviin eksoottisiin eläimiin sekä heidän närkästyttämiinsä paikallisiin otuksiin. Seuraavan vuoden 2018 speksi "Palastakaa ihmismies Nakullervo" jatkoi kantaaottavaa linjaa, kun ihmisten ja eläinten rooli yhteiskunnassa käännettiin päälaelleen - mitä eettisiä onglemia ihmisten kasvatus hyötykäyttöön tuo ja säilyykö maassa enää yhtäkään paikkaa harvinaisen villi-ihmisen asutettavaksi?

Vuonna 2019 Eläinlääkiksen speksi sukelsi vanhainkotien ja lähiönuorten maailmaan produktiollaan "Pikkuleipä, eli kuinka lakkasin murehtimasta ja opin myymään kamaa". Esitys kertoi Marjatasta, joka keksii vahingossa vanhuksille uusia voimia antavan pikkuleivän. Kuvioihin astui bisnesharakka Tyyne sekä elämässään hukassa olevat pojat Late, Subu ja Koni. Pikkuleipä on ystävyydestä kertova seikkailu keskellä villiä räppielämää.